Araç taşımacılığı ithal araçların ya da araçların yedek parçalarının elleçlenmesi yani doğru malzemenin doğru yere, doğru miktarda, doğru koşullarda vb. ile taşınması süreciyle başlar. Araçların veya araç yedek parçaların antrepo alanlarına gönderilmesini, gümrükleme işlemlerini, sevk öncesinde yapılması gereken çeşitli işlemleri ve ürünlerin satıcı firmalara sevkini içerir. Bütün bunlarla beraber araç lojistiği aynı zamanda taşınmayı ve araçlara yüklenmeyi de kapsar.
Araç lojistiğinde diğer lojistik türlerine göre biraz daha karışık olabilmektedir. Araç dağıtımında dakiklik, araç lojistiğinin en hassas olunması gereken zorluğudur. Bununla birlikte kalite odaklılık diğer lojistik türlerinde olduğu gibi yine ön plandadır fakat kalite ve dakikliğin birlikte yürümesi araç lojistiğini karmaşık bir görev haline getirmiştir.
Bunula beraber lojistik içerisinde araçlar olduğundan dolayı hasar yönetimi ve ambar yönetimi gibi süreçleriyle yine diğer lojistik türlerinden ayrılabilmektedir.
Araç lojistiği aşamaları:
- Mal Kabul Aşaması
- Depolama
- Mal Teslim
Genel aşamalar ve sıralama bu şekildedir fakat firmalar bu aşamalara ek olarak farklı aşamalarda ekleyebilmektedir. Ekleme haricinde araç lojistiği firmaları her aşama içerisinde farklı işlemler yapabilmektedir. Yani araç lojistiği aşamaları her lojistik firması için değişik işlemler içerebilmektedir.
Araçlar ADR mevzuatınca UN numarasına sahip olsalar bile taşıma sırasında muaftır fakat deniz ve hava taşımalarında araçlar tehlikeli madde statüsünde olduğu için UN numarasına atanarak taşıması gerçekleştirilir ( UN 3166 Motor, iç yanmalı veya araç ).
Taşıma sırasında yapılması ve uyulması gereken kurallar mevcuttur.
- DGR formu hazırlanır.
- Dizel ise ¾ – benzinli ise ¼ oranında max yakıt bulunabilir.
- Lastikler inik durumda olacak.
- Yedek anahtarı evrak kabule teslim edilecek.
- IATA kurallarına uygun etiketleme yapılacak.