Genel

Hava Yolu Taşımacılığında Kullanılan Semboller

Taşımacılık, bir ürün ya da canlının bir konumdan, bir başka konuma yer değiştirilmesini sağlayan hizmettir. Bu konum değişimi kara yolu, demir yolu, hava  yolu ve deniz yolu olmak üzere çeşitli yollarla yapılmaktadır. Diğer taşımacılık yöntemlerine göre daha maliyetli olan hava yolu kargo taşımacılığı; güvenilir olma, sık erişim sağlama, düşük sigorta maliyeti gibi pek çok avantaj sağlayan kargo taşımacılığı türüdür.

Uçak kargo taşımacılığında taşınacak kargolar genel kargolar, özel kargolar ve tehlikeli madde kargoları olmak üzere 3’e ayrılır. Uçak kargoların üzerinde mevcut durumu gösteren işaretler yer almalıdır. “Hava Yolu Taşımacılığında KullanılanSemboller” başlıklı bu yazımızda hava kargo taşımacılık hizmetinde kullanılan sembolleri ele aldık.

Hava Yolu Taşımacılığı

Hava yolu kargo, yoğun olarak yüksek değerli ve düşük hacimli gönderiler için tercih edilen kargo türüdür. Dünyadaki taşımacılık hizmetlerinin %8’i hava yolu taşımacılık hizmeti ile gerçekleşmektedir. Hava yolu taşımacılığının; hızlı olması, teslim süresinin kısa olması , havaalanı sayısının çok olması, güvenilir olması ve diğer taşımacılık türlerine göre sigorta primlerinin daha düşük maliyette olması gibi pek çok avantajı bulunmaktadır.

Hava Yolu Taşımacılığında Kullanılan Semboller ve İşaretler

Hava kargo ile taşınacak kargolar genel kargolar, özel kargolar ve tehlikeli madde kargoları olmak üzere 3 kategoriye ayrılmaktadır. Genel kargolar, özel ya da tehlikeli nitelikte olmayan, zarar görme, bozulma ya da zarar verme riski en az olan kargo türleridir. Tekstil kargoları genel kargolara örnek verilebilir. Özel kargolar ise bozulma, kırılma, zarar görme riski bulunan ve değer kaybı yaşayabilecek dolayısıyla depolama ve taşınma sürecinde özel işlemlerin uygulanması gerekli olan kargo türleridir. Canlı hayvanlar, bozulabilir gıda ürünleri, kıymetli ve kırılma riski olan eşyalar özel kargo grubuna yer almaktadır. Uçak kargo hizmeti ile taşınacak kargoların üzerinde kargonun niteliğini gösteren semboller ve işaretler bulunmalıdır.

Özellikle hava kargo ile canlı hayvan taşımacılığında belli belgelerinde bulunması ve canlı hayvanların hangi şartlarda taşınması gerektiğine ilişkin kargonun özelliğini gösteren etiketler kafeslerin üzerinde yer almalıdır. Kargonun konumlandırma etiketi, sıcaklık uyarı etiketi, beslenme etiketi gibi etiketler canlı hayvan kargo taşımacılığında  canlı hayvan taşımacılığında şart olan etiketlerden bazılarıdır. Hava yolu canlı hayvan kargo taşımacılığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “IATA Canlı Hayvan Kuralları’na Göre Taşıma Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bozulabilir  gıda maddeleri için kargoların üzerinde çok önemli kargo etiketi olması şarttır. Canlı çiçek gibi hassas kargoların üzerinde ısı ve iklim farklılıklarını belirten etiketlerin olması ve kargonun üst kısmından açılacağını gösteren etiketin bulunması gerekmektedir. Meyve sebze gibi bozulma riski yüksek olan ürünlerin kargo taşımacılığında ise bozulabilme ve çürüyebilme özellikleri olması sebebiyle bozulabilir kargo, ıslak kargo ve konumlandırma etiketlerinin bulunması gerekmektedir.

Hava Kargo Taşımacılığında Kullanılan Semboller Nelerdir?

  • This The Way- Konumlandırma
  • Fragile – Kırılacak Eşya
  • Keep Dry – Kuru Tutunuz
  • Proteck From Heat – Isıdan Koru
  • Don’t Stack – İstifleme Yapma
  • Handle With Care – Özenle Taşıma
  • No Forks – Fortlift Kullanma
  • Use No Hooks – Kanca Kullanma
  • Keep Frozen / Do Not Frozen – Soğuk Tutun ya da Soğuk Depolama Yapmayın
  • PerisHable – Çabuk Bozulabilir

Hava Kargo Taşımacılığında Kullanılan Sembollerin Önemi

Hava kargo taşımacılığında kargonun üzerinde sembollerin bulunması ;

  • Taşınan ürün niteliği hakkında bilgi verir.
  • Kargolanan ürün ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları ortaya koyar.
  • Kargonun zarar görmesi ve değer kaybının önüne geçer.
  • Kargonun uygun şartlarda muhafaza edilmesini sağlar.
  • Depolama şartlarına ilişkin bilgi verir.
  • Uygun şekilde uçağa yüklenmesini ve indirilmesini sağlar.
  • Isı, nem, hava ile temas etme gibi gereksinimlere yönelik bilgi verir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *