Genel

Parsiyel Taşımacılık Nedir, Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Lojistik alanının hızlı gelişmesi ve teknolojik imkanların hızla artması ile birlikte taşıma yöntemlerinde de değişimler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Yenilikçi yöntemlerin geliştirilmeye başlanması ile birlikte gönderen ve alıcılar için avantaj sağlayan bir taşımacılık yöntemi ortaya çıkmıştır: Parsiyel taşımacılık. Bu yöntem ile yükleme alanında kalan boş alanların farklı alıcıların yükleri ile doldurularak taşıma işlemi maliyeti daha ekonomik seviyeye gelmektedir.

Bu lojistik hizmeti yurt içinde yoğun olarak; parsiyel taşımacılık İzmir, parsiyel taşımacılık Ankara, Adana parsiyel taşımacılık, Bodrum parsiyel taşımacılık gibi lokasyonlara gerçekleştirilirken yurt dışında ise Azerbaycan parsiyel taşımacılık, Avusturya parsiyel taşımacılık, Bulgaristan parsiyel taşımacılık, Çin parsiyel taşımacılık gibi lokasyonlara gerçekleştirilmektedir. “Parsiyel Taşımacılık Nedir, Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?” başlıklı bu yazımızda parsiyel taşımacılık ve parsiyel taşımacılıkla ilgili bilinmesi gerekenleri ele aldık.

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Part kargo olarak da adlandırılan ve LCL yani “Less Container Load” anlamına gelen parsiyel taşımacılık, varil, konteyner gibi yük alanlarının  tam olarak doldurulamadığı durumlarda; boş kalan alanın birden fazla alıcının yükünün ile doldurulmasıdır. Parsiyel yük taşımacılığı, yoğun olarak proje taşımacılığında ya da ağır malların taşınmasında tercih edilmektedir.

Aynı güzergahta bulunan farklı alıcıların yüklerinin aynı taşımacılık aracına yüklenmesi ile taşıma maliyetleri daha ekonomik boyuta indirgenmektedir. Hem taşıyan hem de alıcı için avantaj sağlayan parsiyel nakliyatta alıcılar, yüklerinin kapladıkları alan kadar ödeme yapar. Taşımacılık maliyeti bakımından en avantajlı taşıma yöntemi olan parsiyel kargo taşımacılığında ödeme işlemi, hesaplanan alan ve hacim doğrultusunda gerçekleşir.

“Parsiyel taşımacılık nasıl yapılır?” diye düşünüldüğünde farklı alıcıların farklı niteliklerde olabilecek yüklerinin olması, dağıtım- yükleme süreçlerinde yaşanılabilecek sorunlarla karşılaşılabileceği düşünülebilir.

TR Freight&Logistics gibi sektörde öncü olan firmalar, 7/24 ulaşılabilir olmaları, teslim alma-teslim etme süreçlerindeki hassasiyeti ve müşteri bilgilendirme gibi hizmetleriyle alıcıların herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmadan yüklerini teslim almasını sağlamaktadır. Parsiyel taşımacılık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “Taşımacılığın Yeni Devi: İthalat Ve İhracatta Parsiyel Taşımacılık” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Parsiyel Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?

  • Maliyet tasarrufu sağlar.
  • Güvenilir bir taşımacılık yöntemidir.
  • Kargonun takibi ve kontrolü daha kolaydır.
  • 7/24 ulaşılabilir niteliktedir.
  • Müşteriler, durumla ilgili bilgilendirilir.
  • Operasyonel süreçler sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
  • Taşınma süresince, müşteri bilgilendirilir.
  • Yükleme ve elleçleme işlemleri itina ile gerçekleştirilir.
  • Parsiyel taşımacılıkta araç içindeki boşluklar ödenen miktarı arttırmaz. Araç içinde yükün kapladığı hacim kadar ödeme gerçekleştirilir.
  • Aynı güzergahta yer alan birden fazla alıcının yükünü bir arada ulaştırması ile zaman tasarrufu sağlanır.
  • Kara yolu, deniz yolu ve hava yolu gibi taşımacılık türleri ile entegre olarak taşımacılık hizmeti sunar.
  • Bekleme süreleri azaltır.

Parsiyel Taşımacılık Faaliyetinde Fiyatlandırma Nasıl Hesaplanır?

Parsiyel taşımacılık fiyat hesaplamaları; müşterinin yükünün eni, boyu, alanı ve hacmi göz önüne alınarak yapılır. Part taşımacılıkta kargonun ağırlığı kadar hacmi de önemlidir. Metreküp ağırlık ve lademetre ölçüleri ile ücret belirlenir. Daha sonra taşınacak kargonun türüne göre önlemler alınır, ambalajlama ve etiketleme işlemleri gerçekleştirilir.

Parsiyel yükün metreküp hesaplaması: EN x BOY x YÜKSEKLİK x ADET

1 metreküp = 333 kg

1 ton  = 3 m3

1 ldm = 1750 kg’dır.

Parsiyel Taşımacılık Türleri Nelerdir?

Kara Yolu Parsiyel Taşımacılık: Yaygın olarak tercih edilen taşımacılık yöntemidir. Kara yolu taşımacılık araçları kullanılarak RUT planlamasına uygun şekilde yüklerin dağıtımı gerçekleştirilir. Yükleme işlemi kapıdan ya da depodan yapılır.

Hava Yolu Parsiyel Taşımacılık: Genel olarak parsiyel kargoların taşımaları için tercih edilen yöntemlerden biri olan hava yolu parsiyel taşıma işleminde yükleme işlemi havaalanında yapılmaktadır. Yurt dışı parsiyel yüklerin gümrüklü olması gerekmektedir. Küçük ya da büyük ölçekli yük ayrımı olmadan her boyuttaki yük, en hızlı şekilde ulaştırır.

Deniz Yolu Parsiyel Taşımacılık: Deniz yolu parsiyel taşımacılıkta konteyner ve açık yük olarak taşıma seçeneklerini mevcuttur. Yurt içi taşıma yöntemlerinde fazla tercih edilmez. Yük gemisinin tamamını doldurulmasının güç olduğu durumlarda güvenilir bir alternatif olan parsiyel deniz taşımacılığı, navlun maliyetinin yük sahiplerine paylaştırılması ile maliyeti ekonomik bir düzeye indirger.

Demir Yolu Parsiyel Taşımacılık:  Çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Vagonun bir kısmını kiralamak yüksek bir taşıma maliyeti oluşturulur.

Hava kargolarınız için parsiyel taşımacılık hizmetinden yararlanmak, kolaylıkla kargolarınızı takip etmek, kargolarınızı güvenle alıcısına ulaştırmak ve parsiyel taşımacılık fiyatı almak  için TR Freight& Logistics ile iletişime geçebilirsiniz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *