Genel

Soğuk Hava Kargo Taşımacılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Soğuk Hava Kargo, yapısı gereği sıcaklık, nem ve basınç durumlarında; çevresel faktörlere de bağlı olarak bozulma ya da çürüme ihtimali olan kargolara bozulabilir kargo denir. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, balık, yumurta, ilaç ve canlı organ gibi ürünler bu sınıfta yer alır. Bu ürünlerin alıcısından alınmasıyla başlayan taşımacılık süreci, maddelerin yapısına uygun olarak dizayn edilir ve paketleme, ambalajlama, taşıma aşamalarında gerekli önlemler alınır. Bozulabilir kargoların taşınmasında en sık rastlanan bu taşıma şekli, soğuk hava kargo ya da soğuk zincir kargo olarak da bilinen hava kargo çeşididir.

Hava kargo içerisinde %15’lik bir alana sahip olan bozulabilir ürün kargoları, hava kargoyla taşınan ürünlerin baş kategorilerinden birdir. Kuru gıda kargoları, dondurulmuş balık kargoları gibi ürünler ülkemizden en çok gönderilen soğuk zincir kargo ürünleridir. Ülkemizden gönderilen diğer bozulabilir kargoları incelemek için “Hava Kargo İle Bozulabilir Ürünler Nasıl Taşınır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz!

Bozulabilir Hava Kargoda Taşımacılık Süreçleri

Soğuk Hava Kargo Paketleme

Soğuk zincire dahil olan hava kargolarının alıcısına güvenle ulaşabilmesi, herhangi bir tahribata uğramadan taşınabilmesi için hava kargo paketleme son derece önemlidir. Her bir ürün, kendi koşullarına uygun olarak paketlenmek yanı sıra görevli tüm kişiler bilgilendirilmelidir. Özel bir ısıda korunması gereken bir kargo söz konusuysa, koli için gerekli koşullar sağlanmalıdır.

Soğuk Hava Kargo Ambalajlama

Bozulabilir ürünlerin taşınması esnasında soğutucu cihazlar kullanılır. Sıcaklığa bağlı kimyası değişebilecek ya da bozulabilecek ürünler için yolculuk boyunca dondurucu sistemi kurulmalıdır. Bir diğer seçenek olarak kuru buz da en çok tercih edilen soğuk zincir kargo paketleme yöntemlerinden biridir. Ancak kuru buzla paketleme yapılacaksa muhakkak çalışılacak hava kargo firmasının IATA tehlikeli madde taşıma koşullarına uygun hareket etmesi gerekir. Soğuk hava kargolarında jel dondurucular da tercih edilen bir diğer malzemedir. Ürünlerin eksi derecedeki sıcaklıklarını sabit tutmak için bu yöntem kullanılır.

Soğuk Hava Kargo Taşımacılığı

Soğuk hava kargolarının uçakla taşınması durumunda, kargo alanları adeta birer buzdolabı işlevi görür ve kargolar yukarıda bahsettiğimiz çeşitli sistemlerle korunur. Soğuk zincir kargo olarak da bilinen bu ağın bozulmaması için, yetkili personeller sürekli gözlem ve kontrollerini yapmalıdır. Zincirin bozulması, tüm kargoların bozulması anlamına gelebilir. Bu nedenle taşımacılık ağına dahil tüm yetkili kişiler bilgilendirilmelidir.

Soğuk Zincir Kargoda Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Isıya karşı hassas ürünler, su geçirmez torbalara sarılmalıdır.
  • Erime hızının düşmesi için ürünler soğutucu kağıtlara sarılmalıdır.
  • Ürünün sabit bir şekilde kalabilmesi için, arada bulunan tüm boşluklar gerekli malzemelerle doldurulmalıdır.

Soğuk Zincir Kargolarınızı Göndermek İçin Neden Hava Kargo Tercih Etmelisiniz?

Soğuk zincirle taşınan ürünler, hassas koşullara uygun olması gerektiğinden olası en kısa sürede alıcısına ulaşmalıdır. Bu nedenle de uçak kargo navlun türleri arasındaki en iyi seçenektir. 7/24 hizmet vermesi yanı sıra, çok sık uçağın hareket etmesi nedeniyle ürünlerin kolayca alıcısına ulaşmasına yardımcı olur.

Siz de soğuk hava kargolarınızın hızla teslimatına olanak tanıyan; paketlemeden teslimata güvenle ulaşmasını sağlayan soğuk zincir kargo hizmetleri için TR Freight & Logistics ile tanışabilirsiniz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *