Genel

Tehlikeli Madde Taşımacılığında Meydana Gelebilecek İş Kazaları

Tehlikeli maddeler, insan veya çevre için potansiyel olarak zararlı olabilecek, patlayıcı veya kimyasallar gibi nesne veya maddeleri içerir. Tehlikeli maddeler insanları zehirleyebilir, yakabilir veya patlayarak çok fazla hasara neden olabilir. Bu yüzden tehlike madde taşımacılığında tüm prosedürlere dikkat edilmelidir.

Potansiyel olarak tehlikeli maddelerin uçakta doğru şekilde taşınmasını sağlamak için uluslararası standartlar mevcuttur. İster kasıtlı ister kazara olsun, düzenlemelerin herhangi bir şekilde ihlal edilmesi, yoğun havalimanlarında büyük aksamalara neden olurken, hem karada hem de havada yolcuları ve personeli tehlikeye sokabilir. Ticari havacılıktaki herkes, bir uçakta neyin taşınmasına izin verilip neyin taşımasına izin verilmediğinin farkında olmalı ve bu kuralları şiddetle uygulamalıdır.

Tehlikeli Madde Taşımacılığında Meydana Gelebilecek İş Kazaları

Hava taşımacılığında tehlikeli maddelere ilişkin acil bir durum her zaman ortaya çıkabilir. Bu tür acil durumlar, nakliye hazırlıkları sırasında sızıntı yapan veya hasar gören paketlerden ya da uçakta meydana gelen yangın gibi büyük bir olaydan dolayı oluşabilir.

Örneğin, kimyasal oksijen jeneratörleri, tehlikeli madde kriterlerini karşılayan maddelerden biridir. Rutin ve düzenli olarak hem yolcu hem de kargo uçağı ile taşınır. Bu taşıma işlemi sırasında, ICAO tarafından ‘Teknik Talimatlar’ olarak bilinen bir dizi gereksinime uyulduğu için uçak veya yolcular için tehlikeli bir durum oluşmaz.

Teknik talimatlara uygun olarak nakliye için hazırlanmayan tehlikeli malların nasıl bir felakete yol açabileceği,maalesef Valujet kazasında görülmüştür.

Uçakla kimyasal madde taşımacılığında ICAO Teknik Talimatları’na uyulduğunda karşılaşılacak risklere karşı her türlü güvenlik alınmış olur.

Yukarıdaki örneklerdeki gibi acil bir durumla karşılaşıldığında, olaya doğru ve etkin bir şekilde yanıt verebilme yeteneği, içgüdüsel bir tepki olmamalı, prosedürlere ve profesyonel eğitime dayanmalıdır.

Tehlikeli madde taşıyan uçakta bir kaza veya ciddi bir olay meydana gelirse, tehlikeli maddeler hakkında bilginin hızlı bir şekilde iletilmesi esastır. Bu, kişilerin güvenliğini sağlamak, mülk ve çevre için tehlikeyi en aza indirmek için gereklidir. Bu bilgiyi sağlama sorumluluğu, malı gönderen işletmede ve lojistik firmasındadır. Ayrıca, daha fazla bilgi gerekirse gecikmeden elde edilebilmesi için bildirim sırasında bir temas noktası da verilmesi gerekir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığında İş Kazalarını Önlemek İçin Neden TR Freight & Logistics’i Tercih Etmeliyim?

Tehlikeli maddelerin kara ve deniz taşımacılığında olduğu gibi, hava yoluyla nakliyesinde de kendi yönetmelikleri, tehlikeli madde sevkiyat belgeleri ve birçok dökümantasyonları vardır.Tehlikeli madde taşımacılığı söz konusu olduğunda müşterilerimizin güvende olmalarına yardımcı olmak için ambalajlama, etiketleme ve IATA düzenlemelerine uygunluk açısından doğrulama yaparız. Müşterilerimizin taleplerine göre tehlikeli maddelerin paketlenmesi, etiketlenmesi ve gideceği havalimanı–ülke kurallarına uygun hazırlıklarının yapılması konusunda danışmanlık ya da depolama–sevkiyat desteği sunabilmekteyiz.

Tehlikeli maddelerin uçakla kargolanması hakkında daha fazla bilgi edinmek veya uzman ekibimize danışmak için bugün TR Freight & Logistics ile iletişime geçin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *