Hava kargo hacim hesaplamada önceliklikli yapılması gereken şey hacimsel ağırlığı bulmaktır. Taşınacak yükün ağırlığından sonra, kapladığı hacim ve hacimsel ağırlığının hesaplanması; taşınacak yükün maliyetini elde etmekteki en önemli adımlardan biridir.
Havayolu için hacimsel ağırlık 167 kg olarak kabul edilmektedir. Metreküp cinsinden minimum olarak belirtilen bu ağırlık; yükün kapladığı hacmin, kilogram cinsine dönüştürülmesinden sonra elde edilir.
HAVA KARGODA HACİM HESAPLAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Lojistik firmalar için, hava kargoların maliyetinin hesaplanması önemli bir problemdir. Çünkü havayolu taşımacılığında ağırlıktan ziyade taşınacak malın hacmi önemlidir. İstiflenme ya da istiflenmeme durumu da göz önüne alınarak kargo alanları en iyi şekilde değerlendirilmeye çalışılır. Sınırlı bir alana sığdırılan havayolu kargolarında, uçağın iç özellikleri önemli bir yer kapsar. Hava kargo hacim hesaplamada ağırlık olarak az ancak hacim olarak büyük olan paketler için ağırlık değil, hacim ele alınarak maliyet çıkartılır.
HAVAYOLU TAŞIMACILIĞINDA HACİM İLE BİRLİKTE DİKKATE ALINAN ESASLAR
Malzemenin Ücret Ağırlığı (CW- Chargeable Weight)
Malzemenin ücret ağırlığını bulmak için brüt ağırlığa ve hacimsel ağırlığa bakılır. Büyük çıkan değer “malzemenin esas ücret ağırlığı” olarak kabul edilir.
Malzemenin Boyutu
Taşınacak yükün ölçülerinin havayolu ile taşınmasına uygun olup olmadığına; taşıyacak uçağın ölçülerine dikkat edilir. Kap ölçülerinin geçilmesi durumunda ekstra hacim ağırlık ücreti uygulanır.
Malzemenin Üst Üste Yığılabilme/ Yığılamama Durumu
Ürünlerin istiflenebilmesi durumunda herhangi bir başka durum çıkmadığı gibi, istiflenmez sınıfına giren yükler için ekstra hacim ağırlığı bilgisi alınır. Ekstra hacim ağırlığı, uçak şirketi tarafından hesaplanabilen; uçak boyutu, uçak içi bilgileri ve hedef yoğunluğa bağlı olarak değişkenlik gösteren bilgilerdir.
HAVAYOLU TAŞIMACILIĞINDA HACİMSEL AĞIRLIK HESAPLAMA
Hacimsel ağırlık hesaplama dört adımdan oluşan kolay bir matematik işlemi ile yapılabilir. Şimdi sırayla bu adımları örnek bir problemle inceleyelim:
TR Freightline güvencesi ile yurtdışına ihraç ettiğiniz kargolarınızda gönderdiğiniz kolinin ölçüleri 100’e 80 ve yüksekliği 70 olsun. Kolinizin brüt hesaplanan ağırlığı ise 100 kgs ve son olarak koli sayınız 5 diyelim.
1- Toplam brüt ağırlığı hesaplayın.
5 koli x 100kgs = 500 kgs
2- Yükünüzün hacmini hesaplayın.
1 koli için: 100cm x 80 cm x 70 cm: 0,56 cbm
Elimizdeki koli sayısı 5 için: 2,8 cbm
3- Hacimsel ağırlığı bulun.
Havayolu taşımacılığı için hacimsel ağırlığın 167 kg olduğundan bahsetmiştik. Bu aşamada yapmamız gereken şey hesapladığımız hacim ile ağırlık sabitimizin kilosunu çarpmak olacak.
2,8 cbm x 167kgs/cbm = 169, 8 kgs
4- Yükünüz için esas ücret ağırlığının hangisi olduğuna bakın.
‘’Havayolu Taşımacılığında Hacim İle Birlikte Dikkate Alınan Esaslar’’ başlığımızda malzemenin ücret ağırlığında brüt ve hacimsel ağırlıktan yüksek olan değerin esas alındığını söylemiştik. Bizim hesaplamamızda brüt ağırlığımız yüksek geldiği için maliyet hesaplamamız gereken değer, brüt ağırlığımız olacaktır.
HACİMSEL AĞIRLIK HESAPLANDIKTAN SONRA NE YAPILMALI?
Hacimsel ağırlık hesapladıktan sonra yapılması gereken tek şey, taşıyıcı firmanızın size hazırlayacağı teklifi beklemek olacaktır. Gerekli matematiksel işlemler yapıldıktan sonra yükün havayolu taşımacılığına uygun olup olmadığı değerlendirilmeli ve fiyat teklifleri listesi oluşturulmalıdır. Her havayolu şirketinin kendine özgü fiyatlandırma koşulları olup, sunulan imkanlar birbirinden farklı olabilir. Fiyat listelerinin size uygun olup olmadığını değerlendirmenin yanı sıra çalışmaya karar verdiğiniz firmanın da kalitesine dikkat etmeniz; güvenli ve sağlıklı bir taşıma olması açısından oldukça önemli.
Siz de tecrübeli ekiplerle, sistematik yapısı olan hava yolu taşımacılığı hizmetlerinden yararlanmak; baştan sona tüm işlem ve gerekliliklerde danışman görevini üstlenen; gönderimlerinizde paketlemeden etiketlemeye, tehlikeli madde onaylı ambalaj tedariklerinden ek zorunluluklara maliyete yansıtmadan destek olan TR Freight & Logistics ile iletişime geçebilirsiniz.