İhracatta devlet destekleri, Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl verilen desteklerden biridir. İhracatçıların taşıma maliyetleri ve kargo maliyetlerine destek olmak amacıyla verilen ihracatta navlun desteği, ihracat faaliyetlerinde ihracatçıların ödedikleri konteyner ücretlerini belirli oranda almasını sağlayan bir destektir. Bu yazımızda sizler için devlet navlun desteği ile ilgili bilgiler derledik.
Navlun Nedir?
Önceleri sadece deniz yolu taşımacılığı faaliyetleri için kullanılan bir kavram olan navlun, anlam genişlemesi yaşayarak ihracat ve ithalat faaliyetlerinde hava yolu kargo, kara yolu kargo taşımacılığı gibi taşımacılık yöntemleri için de kapsayan bir kavram haline gelmiştir. Kara yolu, deniz yolu, demir yolu, hava yolu ve çok modlu taşıma hizmetleri için ödenecek olan nakliye ücreti navlun olarak adlandırılmaktadır.
Navlun ücreti, isteğe bağlı olarak peşin ya da varış limanında da ödenebilir. Navlun ödemesinin nerede yapılacağı bilgisi konşimentolarda belirtilmektedir. Taşıma bedelini, yükleyici ödeyecek ise bu durum da konşimentoda belirtilir.
Navlun Fiyatının Belirlenmesinde Etkili Olan Faktörler
- Taşınacak yükün hacmi,
- Taşınacak yükün brüt ağırlığı,
- Taşıma işleminin transit süresi,
- Taşınacak hatların ihracat ve ithalat faaliyetlerinde tercih edilme yoğunluğu,
- Tercih edilen konteynerler,
- Taşıma faaliyetinin gerçekleşeceği rota gibi faktörler navlun fiyatlarının belirlenmesinde etkilidir.
Devlet Navlun Desteği Nedir?
T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat faaliyetlerini geliştirmek ve bu faaliyetlere destek olmak için verilen navlun destekleri, belirlene ülkelere ihracat faaliyetinde bulunacak şirketlerin, ihracat faaliyetleri için ödedikleri navlun ücretlerinin belli miktarını geri almalarını sağlayan bir destektir.
İhracatta navlun desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından 2020 yılında yaşanan ve bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 krizi nedeniyle yoğun bir şekilde verilmeye, ihracatçılar desteklenmeye devam etmiştir.
Navlun desteği mevzuatına göre; meyve ve sebze, su ürünleri, et ve et ürünleri, süs bitkileri, fındık ve fındık ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, kuru meyve, tekstil ve tekstil hammaddeleri, hazır giyim ve konfeksiyon, deri ürünleri, halı, elektrik-elektronik, makine ve aksamları, otomotiv, savunma ve havacılık, iklimlendirme, kimyevi maddeler ürünleri ihracatına navlun desteği sağlanmaktadır.
Navlun destekleri; hava yolu navlun, kara yolu navlun gibi taşımacılık türüne, ihracat gerçekleştirilen ülkeye göre değişiklik göstermektedir. En yoğun olarak hava yolu kargo taşımacılığı yöntemine yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.
İhracat Navlun Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler
- Navlun Dilekçesi
- Navlun Dilekçesi Ek-3
- Navlun e-faturası
- İhracat e-faturası
- Konşimento Belgesi
- Gümrük Beyannamesi
- Navlun faturasının ödendiğine dair banka makbuzu
- Her e-navlun faturasının, ilgili sayfasından doğrulanabilir XML formatları
- Firmanın TL hesabının bulunduğu banka bilgileri