Lojistik, kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için, her türlü ürünün, hizmetin ve bilginin çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınmasının en etkili ve en verimli bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır.
1700’lü senelerde askeri alanda ortaya çıkan lojistik kavramı küresel ticaret hacminin hızla artması ve gelişmesiyle, dünyada yaşanan gelişmeler, teknolojik değişimler ve değişen tüketim alışkanlıkları ile birlikte ürünün çıkış noktasından varış noktasına kadar en kısa sürede ve en düşük maliyetle ulaştırılması ihtiyacı doğmuş ve bu ihtiyaç lojistik sektörünü küresel ekonominin merkezine konumlandırmıştır.
Ülkelerin dış ticaret hacimlerinin büyümesi ile birlikte yurtdışına kargo gönderimi ve uluslararası taşımacılık yapan lojistik firmaları sosyal hayatın düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Lojistik herhangi bir ürünün üreticisinden, ürünü son kullanan kişiye kadar uzanan bir süreçtir. Bu süreçte ürünlerin üretimi sonrası paketlenmesi/ambalajlanması, gümrüklemesi, nakli, dağıtımı, depolamasını içeren bir bütünden oluşmaktadır.
Lojistik, oldukça geniş ve çok fazla çeşitliliği bulanan bir terimdir. Günlük yaşantımızda kullandığımız bir çok ürünün , lojistik süreci bulunmaktadır. Lojistik özellikle günümüzde tüm sektörlerin birbiriyle çok fazla iletişim halinde olmasıyla birlikte herhangi bir ürünün lojistik sürecinde yaşanacak bir sorun ya da duraksama, günlük yaşantıyı duraksatacak kadar güçlü bir etkiye neden olmaktadır.